onderwerpen
      achtergrondinformatie
      perioden
      gebieden
      presentatie
      Help
Handleiding GGD gezondheidsatlas

De eerste pagina van de website www.ggdgezondheidsatlas.nl bevat een kaartje van de vier GGD-regio's. Via één van deze regio's komt u in de eigenlijke GGDgezondheidsatlas. De GGDgezondheidsatlas bevat gegevens van de regio die u heeft gekozen. Bovendien kunt u via elke regio gegevens bekijken die voor alle regio's beschikbaar zijn. Deze gezamenlijke data laten dan ook de andere regio's zien.

U kunt vervolgens op eenvoudige wijze een keuze maken uit de onderwerpen die u wilt weergeven. Daarna kiest u de gebieden waarvoor dat moet gebeuren en de periode(n). Tot slot maakt u een keuze voor de gewenste presentatie op het beeldscherm. U kunt kiezen uit verschillende soorten kaarten, grafieken of tabellen of combinaties daarvan (bijvoorbeeld een kaart van de regio met in elke gemeente een staafdiagram). De resultaten komen direct op het scherm. Bij elke klik wordt de presentatie aangepast. Direct resultaat. Alleen dat deel van het scherm dat verandert, wordt aangepast. Het eindresultaat kan vervolgens worden geprint, opgeslagen of gekopieerd naar bijvoorbeeld MsWord of MsExcel. .

1. 'Onderwerpen'

Onderwerpen zijn onderverdeeld in thema's. Thema's staan in de themaboom aan de linkerkant van het scherm. Om een onderwerp te kunnen selecteren dient u eerst één of meerdere thema's open te klappen. U doet dit door op het plusje voor het desbetreffende thema te klikken. Vervolgens wordt dan de inhoud van het thema zichtbaar. Onderwerpen hebben lege vakjes voor de naam. Deze kunt u aanvinken. Het aangevinkte onderwerp wordt daarna weergegeven.

U kunt ook naar onderwerpen zoeken door de zoekfunctionaliteit te gebruiken. Boven de themaboom staat een invoerveld voor de zoekmachine. Klik dit invoerveld aan en type een zoekterm in. Druk vervolgens op de zoekknop. De gevonden onderwerpen verschijnen nu in de lijst onder het zoekveld. Klik een onderwerp aan. Deze verschijnt nu in de presentatie. Om terug te gaan naar de themaboom klikt u op "<< Terug naar overzicht".

Bij heel veel onderwerpen is achtergrondinformatie beschikbaar. U klikt daarvoor met de muis op het onderwerp en een nieuw scherm met informatie over de herkomst van het onderwerp wordt geopend. Bij verschillende onderwerpen staat hier nog de link naar 'meer informatie'. Als u hierop klikt dan krijgt u belangrijke achtergrondinformatie over het onderwerp. U kunt de achtergrondinformatie ook vinden onder het kopje 'Achtergrondinformatie'. Hier staat alles overzichtelijk bij elkaar. 2. 'Perioden'

Na het selecteren van een onderwerp zal het gekozen onderwerp direct worden gepresenteerd. Boven de presentatie staat de periode waarvoor het onderwerp wordt weergegeven. Automatisch is er een geldige periode gekozen. Door op het pijltje te klikken kunt u een andere periode kiezen. Na een wijziging wordt de presentatie direct aangepast. 3. 'Gebieden'

Onder het vakje 'Gebied:' kunt u het gebiedsniveau kiezen waarvoor u data wilt weergeven, zoals bijvoorbeeld GGD-regio, gemeente, of postcode. Standaard worden alle gebieden van het gekozen gebiedsniveau automatisch geselecteerd. Naast de lijst met gebieden bevindt zich een invulveld 'Zoek'. Indien u hier de eerste letters van het gewenste gebied invult worden alleen de gebieden zichtbaar die beginnen met de gekozen eerste letters. Of u klikt in het laatste vakje zelf het gebied van uw keuze aan. De presentatie wordt direct aangepast.

4. 'Presentatie'

Standaard worden de gekozen onderwerpen weergegeven in een tabel. Boven de lijst met mogelijke perioden staan de mogelijke presentatievormen weergeven. Zodra u op een andere presentatievorm klikt wordt de presentatie direct aangepast. Bij de presentatievorm kaart verschijnt er boven de afbeelding een aantal knoppen. Met de knop 'abc' kunt u de namen weergeven in de kaart. Met de knop '123' worden de waarden in de kaart getoond. U kunt ook beide knoppen aanklikken, zowel de waarde als de naam worden nu getoond in de presentatie.

Als u hebt gekozen voor een tabel, dan hebt u de mogelijkheid om de tabel met waarden van uw presentatie te exporteren naar excel door op de knop met het excel-icoon te drukken. Een grafische presentatie (kaart) kunt u opslaan door op het kaartje op de rechtermuisknop te drukken. Er verschijnt dan een menu waarin u de optie 'Afbeelding opslaan als' kunt kiezen.

U kunt uw presentatie afdrukken door op de knop met de printer te drukken. Er verschijnt dan eerst een printvoorbeeld. Vervolgens wordt automatisch het afdrukdialoog gestart. Druk op de knop 'afdrukken' om de presentatie naar de printer te sturen. 5. 'Help'

In de GGDgezondheidsatlas is online help beschikbaar. Via het knopje help kunt u deze benaderen.